Životni put Esada Kalača odveo iz Peći u Švicarsku: Najveća podrška supruga Jasmina i kćerke!

Ljubitelje dobre muzike veoma pozitivno je iznenadio pjesmom “Četiri bisera” koju je posvetio svojim kćerkama o čemu smo već pisali na našem portalu. Ovom pjesmom ispunio je želju svoje supruge Jasmine koja je htjela da je on snimi. U nastavku ćemo više upoznati Esada Kalača, sada na estradnoj sceni poznatog kao Esko Boss. Životni put je ovog pjevača iz rodnog grada Peći odveo do Švicarske gdje je uz svoju porodicu gradio i privatni biznis i tako postao cijenjen i na tom polju.

-Rođen sam 14. aprila u Peći gdje smo i živili. Moj otac Mahmut, zvani Maso je rođen u Peći a majka Emira u Rožajima, tačnije u selu Zloglavlje, ali su porijeklom iz Sandžaka. Sjećam se da sam svako ferje provodio u Rožajima kod svojih daidža. Najradosniji sam tada bio. Naravno završio sam i srednju školu za mašinskog tehničara.

Eskova velika želja tada bila je otići u inostranstvo i tamo nastaviti život, međutim u to vrijeme nije mogao dobiti pasoš te je otišao služiti vojni rok kako bi nakon toga mogao ostvariti svoje snove.

-Moj najbolji drug i ja služili smo vojsku davne 1980. godine u Beogradu na Topčideru. Zajedno smo otišli u Zurich. Međutim on je primljen na dva mjesta da radi, a meni nisu dali zbog toga što nisam nikada prije radio u Švici. Vratili smo se kući, i ja sam odlučio da ne budem na teretu svojih roditelja i tako otišao raditi u Bar. Medjutim jedan doktor Žarko, najbolji u Baru kod koga sam radio mi je predložio da s obzirom da imam završenu školu da me ubaci kao nekog nižeg oficira da plovim prekookeanskim brodom i radim na održavanju motora. Otišao sam se pozdraviti sa svojima i drugi dan se trebao vratiti ali sudbina je htjela da bude drugačije. Moj drug Bajram iz vojske zvao me da ima radno mjesto za mene u Švici, da radim kao konobar u hotelu sa pet zvjezdica, i tako sam završio tamo gdje mi je bila želja otići, priča nam Kalač.
Desila mu se i ljubav u dalekoj zemlji koja traje i danas, njegova supruga Jasmina.

-Mi smo u Peći takoreći bili susjedi, tako da smo zajedno evo 36 godina. U tom prelijepom gradu dobili smo prvu kćerku Mirelu koja sada ima 32 godine. Imamo prelijepu unuku Amnu koja ima četiri i po godine. Poslije smo dobili Amelu koja je također udata i ima sina Harisa i kćerku Aidu. Nakon toga smo dobili dvije bliznakinje Alizeu i Aldijanu koje imaju 23 godine i žive sa nama.

Esko je svojevremeno bio i poznati i priznati ugostitelj,a u svemu je uvijek uz njega stajala njegova supruga.

– Otvorili smo u Thunu blizu Berna naš restoran i balkansku radnju, sve dok se supruga nije razbolila. Nažalost imala je moždani udar i došle su nakon toga posljedice, tako da smo restoran morali zatvoriti. Bazirali smo se na to da njoj bude bolje. Kupili smo stan u Makarskoj zahvaljujući našim kćerima koje su uz pomoć kredita otplatili taj stan.
Kada je riječ o muzici Esko kaže da se davno počeo baviti ovim poslom, ali bila je to rock muzika koju je više volio.

-Tražili su me braća Karić da budem u njihovoj grupi, u Plavim zvezdama, ali majka i otac nisu htjeli da čuju ništa o tome, tako da sam to prepustio mom bratu Cakiju koji živi u Podgorici, i najmlađem Seji Kalaču koji je sada poznati pjevač. I da vam pravo kažem nisam imao vremena da se bavim muzikom sve do prije četiri godine. I od tada kada sam snimio pjesmu o Sandžaku moja majka me stalno molila da joj puštam onu od Rize Hamidovića “Moj Sandzaku mjesto moje drago”.

Iskrene riječi zahvalnosti Esko Boss je na kraju ovog razgovora uputio svojoj porodici, prijateljima, saradnicima…

Dilvad Felić Dado i Eskova supruga Jasmina

-Ovo sve do sada što sam uradio a tiče se muzike zahvaljujem mom “bratu” Dilvadu Feliću Dadi koji je uspio da me nagradi sa njegovim najboljim tekstovima i muzikom. Hvala i Romani koja pjeva najbolje prateće vokale. Hvala prvenstveno tebi Edina što si prepoznala vrijednost. Hvala dragom kolegi Kemalu Malovčiću koji me je bodrio prilikom snimanja pjesme i spota. Također se zahvaljujem na promociji prijatelju Ramizu Rekiću, Aidi i cijelom osoblju hotela “Rekić” u Bihaću. Tu je i Ahmed Bajrić koji cijeni moj rad, zatim Eveludin i Mirzeta Merdanić iz Bihaća sa kćerkom Elenom.

(Estradnjaci.ba)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI