Za iznudu miliona, Bokiju 13 slijedi pritvor od 30 dana

Čelnik jedne makedonske televizije Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, priveden je  u Istražni zatvor u Skoplju, gdje mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana.
Tužilštvo za ogranizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog da je sa još jednom osobom, biznismenom Zoranom Milevskim zvanim Kičec, izvršio iznudu i pranje novca od oko osam miliona eura.

Jovanovski je u ponedjeljak poslije podne u sud doveden nakon što je uhapšen na graničnom prelazu Bogorodica između Sjeverne Makedonije i Grčke.

Prema podacima iz predistrage, Jovanovski i Milevski, su od novembra 2018. do aprila 2019. tražili novac od jednog biznismena protiv kojeg se vodi istraga, kako bi iskoristili uticaj koji imaju na tužioca da mu se olakša položaj.

Državno tužilaštvo nije objavilo o kojem se tužiocu radi, ali su se u medijima objavljene informacije da je oduzet telefon specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj da bi se vidjelo da li je komunicirala sa Bokijem 13, a ona je odmah dala ostavku.
Glavni državni tužilac Ljubomir Joveski i tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskoska na konferenciji za novinare nisu željeli da komentarišu ostavku Janeve, ali je Joveski rekao da je to njen lični čin.

Hapšenju Jovanovskog su predhodili nekoliko tekstova koje je u julu objavio glavi urednik portala “Plus info” Branko Geroski u kojima Bokija 13, ikao ne navodi direktno ime, sumnjiči da je zajedno sa izvjesnim Kokijem, koji se predstavljao kao vlasnik televizije, ima grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika.

(Mondo)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI