Sjećate li se svih pjevačica grupe Magazin?

Tonči Huljić je na svom Instagram profilu nedavno objavio niz fotografija grupe Magazin i prisjetio se svih pjevačica koje su bile dio popularnog splitskog pop sastava.

https://www.instagram.com/p/CABLyNwJGbk/?utm_source=ig_embed

Magazin se na hrvatskoj sceni pojavio 1979. godine, tada pod imenom Mladi batali, a osnovali su ga Željko Baričić, Zoran Marinković, Miro Crnko, Igor Biočić i vokal Majda Šoletić. Nakon ugovora s tadašnjim Jugotonom iste godine bend je nazvan Dalmatinski magazin, a kroz nekoliko mjeseci pridružuje im se Tonči Huljić i Nenad Vesanović Keka.
Majda je ostala u sastavu do 1981. godine, kada ju je zamijenila Marija Kuzmić. 1982. godine sastav mijenja ime u Magazin i snima svoj prvi album “Slatko stanje”. Marija je grupu napustila nakon samo godinu dana iz porodičnih razloga.

Dolaskom Ljiljane Nikolovske, Magazin stiče veliku popularnost. Pjevačica je ostala sedam godina u grupi, nakon čega odlazi u Ameriku zbog ljubavi. Njeno mjesto preuzima Danijela Martinović koja je s Magazinom bila šest godina, nakon čega se posvetila samostalnoj karijeri.

Jelena Rozga pridružila se Magazinu 1996. godine i debitovala na Melodijama hrvatskog Jadrana iste godine sa pjesmom “Suze biserne”, koja je proglašena najizvođenijom pjesmom te godine.

Nakon uspješnih deset godina Rozga napušta grupu, a novi vokal sastava postaje Ivana Kovač, kćerka poznatog pjevača Miše Kovača. Iste godine objavljuju album “Dama i car”, koji se dosta razlikuje od klasičnog zvuka Magazina.
Neuspjeli pokušaj smirenijeg tona Magazina završava 2010. godine, kada Ivana Kovač napušta sastav, a na njeno mjesto dolazi Andrea Šušnjara, koja je debitovala na Splitskom festivalu pjesmom “Sijamski blizanci”.

(Direktno.rs)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI