NEDŽAD SALKOVIĆ OSTAO I BEZ SUPRUGE FIKRETE: Moja sestra Raza je preselila gledajući me na televiziji

Veliki umjetnik i izuzetan čovjek, prošlog mjeseca (april, 2021. godine) obilježio je jedinstven jubilej, 63 godine aktivnog profesionalnog druženja sa bosanskom sevdalinkom, promovirajući je širom svijeta. On ima običaj reći da je sevdalinka jedina neprolazna dama i da je ona njegov dobri ahbab. Za njega se s pravom može reći da spada u sami vrh tumača i interpretatora sevdalinke.

Blistava 63-godišnja karijera

Dakle, 63 godine blistave, uspješne umjetničke karijere. To je gospodin Nedžad Salković – princ bosanske sevdalinke, kako ga zbog njegove elegancije, šarmantnog izgleda, prefinjenog ponašanja na sceni i pred TV kamerama prozvaše njegove kolege umjetnici.

I danas, u devetoj deceniji života, izgleda odlično za svoje godine. Živi urednim životom i može da se kontroliše i kad je u pitanju hrana i spavanje.

-Živim životom sportiste. Bio sam dobar gimnastičar, a nikad nisam prestajao time da se bavim – kazao je nedavno Nedžad.
No, posljednjih mjeseci, kaže nam, ne osjeća se baš najbolje. Ostao je bez svoje vjerne životne saputnice – supruge Fikrete. Najčasnije žene, ponosne osobe, najbolje supruge, majke, nene, pranene.

-Ne mogu nikako da se pomirim s tim. Teško mi je! Kada sam snimao nedavno jednu emisiju na TV Hayat, pjevajući pjesmu “Nije mi lako, stari se polako” nisam mogao zaustaviti suze. Snimao sam i plakao. “Nema mi drage, nema moje snage, meni samo pjesma ostaje…” taj dio me je dotukao. To je, valjda, neka normalna reakcija. Čudno bi bilo da nije tako. Ja sam svoje iskrene emocije pokazao u toj emisiji i ne žalim – govori nam ovaj ponosni Tuzlak Nedžad Salković koji još uvijek uči kako da živi bez svog životnog oslonca.

U životu je, dodao je, imao dvije sestre, dvije ljepotice. Razu i Nađu.
-Raza je umrla prije 35 godina u 80. godini života. Preselila je gledajući moj snimak na TV. Bilo je to veoma emotivan i tužan trenutak za mene. Mlađa Nađa je preselila prije pet godina u svojoj 90. godini života – ispričao nam je Salković.

Nedžad je iskren i pošten, te druželjubiv čovjek, omiljen u svakom društvu, a prije svega je apsolutni profesionalac. Promovišući ljepotu bosanske sevdalinke obišao je više puta, skoro čitav svijet.

Umjetnička i društvena priznanja

Snimio je preko 70 gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, CD-ova i TV emisija. Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada. Često je u raznim medijima biran za pjevača i ličnost godine. Tokom blistave umjetničke karijere, dodjeljivana su mu mnogobrojna značajna umjetnička i društvena priznanja.
Ružne stvari su me zaobišle

Jedne prilike Nedžad je izjavio: “Baveći se ovim poslom, čovjek je izložen raznim životnim izazovima i porocima. Međutim, zahvaljujući mom čvrstom karakteru, samokontroli, nepokolebljivosti i istrajnosti sam uspio da me te sve ružne stvari zaobiđu.

(Expressmagazin)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI