Kad se s merakom odsvira sevdalinka

Sarajlija Zlatko Sjerić, vrsni solista na harmonici i jedan od najuspješnijih autora pjesama narodne muzičke tradicije BiH, izuzetno je aktivan u ovom, za muzičare i njihovu djelatnost, veoma teškom periodu.

Premda već duži period živi i radi u njemačkom gradu Mainzu, gdje je oformio i Sjeric production, Zlatko se u svojim autorskim i izvođačkim preokupacijama, najradije vraća muzici uz koju je odrastao – sevdah pjesmama BiH.

I ovih dana predstavlja svoj novi projekat nazvan “Sevdah uz harmoniku-Zlaja Sjerić i prijatelji”.
-Sjajni, vrhunski vokalni interpretatori iz svih krajeva gdje se pjeva sevdalinka uz moju harmoniku pjevaju njima pjevaju najdraže, a najljepše sevdalinke iz BiH i susjednih zemalja. Ovo vrijeme karantina i online življenja omogućava samo da oni pjevaju u tonskim studijima u Sarajevu, Podgorici, Beču, Bihaću, a ja muzičku pratnju snimim u svom studiju. Ali, i to se divno uskladi. Inako, starinski, a izuzetno meraklijski zvuči, i ko god je čuo, samo nas hvale, kaze Zlatko Sjerić.

Dodaje kako na ovaj način ispunjava davnu želju kojom će uz pjesme koje su bile njegova inspiracija da se počne baviti narodnom muzikom ostaviti trag u muzičkoj karijeri. Uz njegovu su harmoniku stare, dobre pjesme snimili Hasiba Agić, Hamid Ragipović Besko, Ibro Selmanović, Refik Kolić, Ramiz Brkić, Lidija i Josip Matić, kao i izvrsne sevdalije iz Podgorice Zdravko Đuranović i Šukrija Serhatlić Žuti. Uskoro će u studio i Aleksandar Ilić iz Beograda, očekujem i primadonu Merimu Njegomir, zatim Sejo Pitić i Andrija Števanić iz Sarajeva, a Sjerić se nada kad čuju kako ovo zvuči da će se pridružiti još veliki broj dobrih interpretatora, koji umiju tako s merakom sevdalinku dočarati.
-Na prvom za sada internetskom, a u planu je i CD izdanje, naći će se biseri sevdaha “Je li kome kano što je meni”, “Oj, djevojko, Stambolijo”, “Mujo đogu po Mejdanu voda”, ali i najljepše pjesme u duhu sevdalinke “Malenim sokakom ne prolazim više”, “Kraj bagrema”, “Pjevaj Bosno, pa me razveseli”, “Kaži mi druže bol i jad” i još neke prelijepe melodije i interpretacije, najavljuje daroviti i vrijedni Zlatko Sjerić.

(E.Š.)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI