Hrvatski pjevači neće dobiti ni euro pomoći Hrvatske muzičke unije

0
22

Nakon niza burnih reakcija zbog novčanih iznosa koji su navodno dodijeljeni izvođačima poput Parnog valjka, Nine Badrić i Petra Graše, u sklopu konkursa “Jer svirati se mora”, iz Hrvatske muzičke unije su objasnili o čemu se radi. 

– Muzičari od pomenutog konkursa neće dobiti ništa, niti jednu lipu (hrvatska valuta, prim. aut.). Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, služba obezbjeđenja, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.). Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu muzičari, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcionisanje muzičke djelatnosti koji takođe moraju da prehrane svoje porodice – pojasnili su iz Hrvatske muzičke unije (HGU – Hrvatska glazbena unija).

Dodaju kako su muzičari pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.
– Hrvatska muzička unija i Ministarstvo kulture i medija već mjesecima nastoje da pomognu muzičarima u Hrvatskoj da prežive period u kojem im je rad onemogućen. Hrvatska muzička unija trenutno pomaže i muzičarima s područja koja su pogođena potresima, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija – javlja HGU.

Najveće potpore u iznosu od oko 4,5 miliona dinara dobili su Prljavo kazalište, Džiboni, Toni Cetinski i Petar Grašoza koncerte u pulskoj Areni koji treba da se održe u maju i junu 2021., te Parni valjak za koncert u Areni Zagreb u maju 2021.

Za organizaciju koncerta Marka Perkovića Tompsona u Spaladium Areni dodijeljeno je oko dva miliona dinara, a koncert je bio najavljen za februar 2021. Nešto manju cifru, tačnije oko milion i po dinara dobili su organizatori koncerata Darka Rundeka i Ekipe,Tomislava Bralića i klapa Intrade, Bare i Majke, Josipe Lisac, Urban i 4 i Gelo i Gudači, Let 3,  Masima i 4 Tenora i Hladno Pivo.
Iznos od oko milion i dvjesta hiljada dinara dodijeljen je organizatorima koncerta u Opatiji na kojem trebaju nastupati Nina Badrić, Mia Dimšić i Marko Tolja.

(Telegraf)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI