Haris Koljenović: “Ponosan sam na svoju državu i izuzetno mi je drago da mogu dati podršku našem narodu pjevajući, svirajući, i sačuvati od zaborava tradicionalna kola i pjesmu”

Haris Koljenović, pjevač i muzičar iz Gusinja sa kojim sarađuje naš portal, podijelio je svoju priču o sebi počevši od njegovog djetinjstva do danas. Trenutno Haris promoviše novu pjesmu “Amerika” koja je odlično prošla kod publike. Pjevač je rodom iz Gusinja odakle je otišao u Ameriku gdje sada živi.

-Od malena sam pokazivao dar za muziku, svirao sam u Kulturno umjetničkom drustvou “Plav Gusinje” i mogu reći da je odatle sve počelo. Moj otac također svira tamburu i još ih i izrađuje, kaže nam na početku Haris.

Za Koljenovića se može s pravom reći da se radi o kompletnom muzičaru koji svira čak tri instrumenta klavijature, harmoniku i tamburu. Pitali smo ga o njegovom repertoaru, prvoj snimljenoj pjesmi…
-Na nastupima sviram narodnu muziku sa našeg podneblja, a također i albansku. Ljudi uživaju i podržavaju to što radim, a posebno kada sviram na tamburi naše kolo “Halaturko”. Moja prva snimljena pjesma je “Oj Gusinje najmilije mjesto” koju sam  2012.godine  snimao u rodnom Gusinju. Ponosan sam na svoju državu i izuzetno mi je drago da mogu dati podršku našem narodu i cilj mi je pjevajući i svirajući sačuvati od zaborava tradicionalna kola i pjesmu.

Na pitanje o nastupu kojeg će se uvijek sjećati i kolegama sa kojima je imao priliku nastupati kaže:

-Izdvojio bih bajramsko veče u Plavu i tada sam svirao tamburu i pjevao zavičajne pjesme. To su nezaboravna sjećanja koja cu pamtiti dok sam živ. Želim da napomenem da sam također bio dva puta u Sarajevu gdje sam gostovao sa KUD-om “Plav Gusinje” i sa plavskim tamburašima. Nastupao sam na koncertima u Americi zajedno sa  Kemalom Malovčićem i Adom Gegajem u New Yorku, zatim sa Semirom Cerićem Koketom ,Sinanom Sakićem, u Gusinju sa Asimom Bajrićem.
Pored muzike druga velika ljubav ovom pjevaču je sport. Za one koji ne znaju Haris je atletičar i u ovom sportu je ostvario velike i zapažene rezultate.

-Bavim se već 12 godina atletikom. Trčim kraće, srednje i duge pruge gdje sam ostvario zapažene rezultate. Trčao sam dva puta New York marathon, kao i Bruklin gdje sam predstavio svoju državu u najboljem svjetlu.

Na kraju interesantnog razgovora otkrio nam je planove za dalje kada je u pitanju muzika.

-Moji planovi su da ću nastaviti karijeru, jos više pjevam jer sam kompletan u tome.

Uživajte uz Harisa Koljenovića i novu pjesmu “Amerika”
(Estradnjaci-Edina Šukalo)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI