HARMONIKAŠI IZ BIH OSTVARILI ZNAČAJAN USPJEH NA PRESTIŽNOM TAKMIČENJU U PORTUGALU

Lijepe muzičke vijesti u našu zemlju stižu iz Portugala. Accordion trio koji čine Bosanci i Hercegovci –predstavili su Bosnu i Hercegovinu u portugalskom gradu Loule na prestižnom svjetskom takmičenju harmonikaša, 69. Trophée Mondial de l’Accordéon – International Open Trophy, te ostvarili veliki uspjeh.
U velikoj dvorani Cine-Teatro Louletano “Inat trio”, koji čine Azmir Halilović iz Ilijaša, Danijel Lovrić iz Zenice i Asmir Hamzić iz Sarajeva, osvojio je treće mjesto u kategoriji “Kamerna muzika seniori”, dok su predstavnici Ukrajine bili prvi, a Rusije drugi.

U izuzetno jakoj konkurenciji takmičara iz cijelog svijeta prvo mjesto u kategoriji “Accordion singer” pripalo je našem predstavniku Azmiru Haliloviću. Značajan rezultat u kategoriji “Masters” – 19. mjesto osvojio je Mihael Baškarad iz Viteza.

Takmičenje se, inače, odvija svake godine u drugoj državi i na različitim kontinentima, a iduće, 2020. održat će se u Pekingu u Kini.
Trophée Mondial de l’Accordéon osnovan je davne 1951. godine u organizaciji Confederation Mondiale de l Accordeon, a za muzičke kritičare jedan je od najprestižnijih događaja u umjetnosti sviranja harmonike. Sedam dana trajanja događaja bilo je ispunjeno koncertima, masterclassovima, konferencijama i nastupima najboljih harmonikaša svijeta.

(Hayat)

AUTOR TEKSTA

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI