Evo kako je nastala jedna od najljepših balada Kemala Montena “Jedne noći u decembru”

Legendarni kantautor i pjevač sa ovih prostora Kemal Monteno sa suprugom Brankom bio je u braku duže od 40 godina, a upoznali su se kada je njemu bilo 18, a njoj 16 godina.
Bila je to ljubav na prvi pogled. Od prvog dana bili su zajedno. Poštovali se i nikad se nisu posvađali.
Kemo je Branku upoznao sasvim slučajno, u šetnji Sarajevom. On je tada već pjevao, a hit mu je bila pjesma “Lidija”.

Kada su se upoznali Branka nije znala ko je on. Jednom je za medije izjavila, kako joj je prijateljica kazala da je Kemo pjevač. Počeli su se zabavljati, a kada je 1970. godine otišao u vojsku u Jastrebarsko, često ga je posjećivala.

U vojsci je Kemo napisao i jedan od svojih najvećih hitova – “Jedne noći u decembru”, a posvetio ju je upravo djevojci sa kojom se tada zabavljao.

“U oktobru 1970. godine otišao sam u vojsku, a dva mjeseca poslije godine bio sam na straži i na jednoj kutiji od cigareta Filter 57, koje su tada svi pušili, napisao sam prvu strofu pjesme. Otišao sam poslije straže do jednog novinara koji je bio oduševljen mojim stihovima:

“Jedne noći u decembru, kad je bila hladna zima, čuvao sam tebe, Branka, čuvao sam našeg sina.”
Sljedeći dan sam nastavio sa pisanjem. Riječi su se jednostavno sklapale. Imao sam nevjerovatnu inspiraciju. Pjesmu sam podijelio s vojnicima u kasarni i vrlo brzo su je svi pjevušili. Budući da je mojoj Branki ubrzo bio rođendan, odlučio sam da ova pjesma bude poklon. Ona je bila oduševljena kada je dobila pismo u kojem je bila napisana pjesma. Često mi kaže da joj je to najbolji rođendanski poklon u životu” – otkrio je pjevač jednom za medije.

Zanimljivo je da tada još nisu imali sina, a on je u njoj pjevao o njihovom sinu.

Bio je veliki fan Giannija Morandija, italijanskog pop pjevača, pa je uvijek govorio da će sinu dati ime po njemu.

Kada se vratio iz vojske, u aprilu 1971. godine, s pjesmom je na Festivalu u Subotici u Srbiji, osvojio drugu nagradu publike.

“Jedne noći u decembru” vrlo brzo postala je veliki hit, a za samo dvije sedmice prodano je više od 100.000 ploča.

Nedugo zatim Kemo i Branka su se uzeli.

(Faktor)

AUTOR TEKSTA

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI