Enver Šadinlija o novom muzičkom djelu Zlaje Sjerića: „Najbosanskije kolo“ je vrijedno svake hvale i onakvo kakva je bosanska vjekovna tradicija (VIDEO)

Jedan od najboljih bh. autora, producent, harmonikaš i vlasnik studija “Sjeric records”  Zlaja Sjerić objavio je još jedno vlastito djelo. Riječ je o vrhunskom muzičkom “pečatu”  “Najbosanskije kolo”. Najbolji kritički osvrt dao je novinar, autor i jedan od najvećih moderatora i predstavnika sevdaha Enver Šadinlija. Prošitajte Šadinlijine riječi kojima je detaljno opisao značaj “Najbosanskijeg kola”.
-Obradovao me je ovih dana Zlatko Sjerić, muzičar i muzički autor čije djelo izuzetno cijenim, prezentirajući mi rezultat svoje skore inspiracije i produkcije nazvan zanimljivo – „Najbosanskije kolo“.

Jer, upravo sam ja osobno, ocjenjujući Zlajin autorski rad, ovog dragog čovjeka nazvao „najbosanskijim kompozitorom“ i – eto – on sve moje pohvale nadgrađuje svojom novom kompozicijom i interpretacijom.

Saslušao sam i – potvrđujem : ovo je upravo kolo kakva su u Bosni vjekovna tradicija. Meraklijski, polagano, u duhu sevdaha i „s mirisom“ Bosne i ovdašnjih prela i sijela. Nije ovo ono uobičajeno harmonikaško dokazivanje – brzine, jakosti, „prstolomne“ tehničke virtuoznosti, karakteristično za kola u kojima kolovođu „tjera“ harmonika. Naprotiv, uz ovo će se kolo moći uživati u ljepoti gracioznog pokreta igrača, a u ušima i srcima ostajati ljepota drage melodije iz vjekovne folklorne i životne tradicije BiH.
Velemajstori-svirači : violinista Vladimir Stanojević i gitarist Bekir Agić našli su se na istoj „talasnoj dužini“ s „merakli“ solistom na harmonici Zlatkom Sjerićem, autorom koji je načinio još jedno djelo vrijedno svake hvale i potpuno opravdao i naslov „Najbosanskije kolo“ i svoju titulu „najbosanskijeg kompozitora“.

Čista desetka. Aferim, majstore !

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI