Džemo Hru: ,, Bajram je porodični , a ne praznik za društvene mreže ,,

Kada se kaže Bajram moja prva asocijacija “radost”.  Bajram me asocira na  familiju, na sve lijepo što nam se dešava. Bajram nas asocira i na plač i to je dan kada ja počnem ujutru plakati i završim negdje u podne. Bajram je dan kada se skuplja familija i kada se dijele zajedničke radosti i zajednička zadovoljstva.
Bajram nekad i sad
Bajram u ovo vrijeme , znate mi sve djelimo na ono prije rata i poslije rata, prije poplave i poslije poplave , na neki način mogu reći da se njeguju običaji , ali ne na način kakav treba biti . Znači, ” Bajram je porodični praznik.”
Moj otac rahmetli je govorio:”Sine ne mora znati svako ,ti to sebi … Tako ja to u svojoj kući ,tako me naučio, tako me naučili. Tako to njegujem i tako ako Bog da nastojim prenijeti naravno i ostaviti u amanet svojoj djeci .
Za Bajram me veže i ta tradicija detaljnog čišćenja kuće kao što i pjesma sama kaže ” Nek mirišu avlije” . Zatim taj opojni miris halve uoči Bajrama, mubarek noći , uoči bilo koje važnije noći i mjesecu Ramazanu. Također su me učili da svijetla po kući moraju biti upaljena, tako da se u kući znalo reći: ” Šta si sve popalio -la, ko da je uoči Bajrama . To su te neke stvari, ti običaji koje nastojim njegovati.
Čovjek bez tradicije , čovjek bez prošlosti , bez jezika ,bez tih sjećanja, ustvari nije insan , jer to je nešto što te hrani na neki način . Pomenuo sam taj miris kuće, halve, koji miriše samo tog dana. Danas ih volim nazvati “Mladice kažu ” Ima sve na internetu”. Ja kažem: Nema dušo, nema taj miris, ne možeš osjetiti kad ti kuhaš s ljubavlju, s dušomjer  su te naučili tvoji stari.
Ono što mi strašno , strašno smeta je to objavljivanje na društvenim mrežama.  Zašto ja moram napraviti halvu i slikati da bi neko to vidio. Pa valjda to radimo sebi i za sebe . Neke stvari ne dijjele se na facebook , te neke stvari ostaju u kući i tamo im je mjesto. Za mene današnji Bajrami nisu da se ode na Bajram Namaz, da me neko slika i da to objavim, da napravim baklavu ili ručak da to objavim ili nekom pričam.
” Bajram je porodični , a ne praznik za društvene mreže ” time ću da završim. ‘ Želim vam puno zdravlja i još puno Bajrama . Hvala puno svima . Bajram Šerif Mubarek Olsun . #DžemoHru
Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI