‘Tifa’ na turneji po bh. kinima

Film „Tifa“ rezultat je dugogodišnjeg praćenja života i rada Mladena Vojičića Tife, a nastao je prema ideji Davora Pušića i pokojnog Dubravka Bibanovića. Priča o legendi sarajevskog rock and rolla, jednom od najboljih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije i najkontroverznijih javnih ličnosti u regionu koja objašnjava njegovu popularnost, zapravo je kroz vizuru rediteljaBakira Hadžiomerovića, priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji. “Bez dlake na jeziku i bez oraha u džepu”, riječi su kojima sam Tifa opisuje sebe u filmu.

U svim svojim usponima i padovima Mladen Vojičić uvijek je ostao Tifa i ništa ga nije promjenilo. Film govori o njegovom meteorskom uspjehu kao pjevaču grupe “Bijelo dugme”, te o suradnji sa “Divljim jagodama” i “Vatrenim Poljupcem”, ali i  njegovoj solističkoj karijeri.

Neki arhivski materijali koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabilježeni kamerom Davora Pušića su stari preko 20 godina. Autori filma pratili su Tifu na svim njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabilježena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena. Osim što prikazuje sarajevske trenutke od prije 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajlije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatiji rokera bivše Jugoslavije. U filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka

Veliki dio filma čini arhivski material sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma (snimano BETACAM SP sistemom kao i VHS-om). Film nema klasičnog spikerskog offa, grafika koje objašnjavaju stvari niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu.

Snimci su autentični i nastajali su u bacstageu koncerata, na dernecima, putovanjima…. Većina snimaka do sada nigdje nije prikazana. Film „Tifa“ rađen u FIST produkciji, a čiju režiju potpisuje poznati bh. novinar Bakir Hadžiomerović, svoju je bh. premijeru doživio prošle godine 26. septembra u multiplexu Cinema City, a svjetsku festivalsku premijeru u okviru  dokumentarnog programa 11. Mostar Film Festivala.

Film u distribuciji Con film, kuće koja nastavlja podržavati prikazivanje bh. dokumentarnog filma nakon prošlogodišnjeg hit „Zabranjeno pušenje u Sarajevu“ svoju bh. turneju starta u multiplexu Cinema City u Sarajevu od 29. marta, a nakon toga je na UFOL Festivalu u Zenici 7. aprila gdje će nakon premijere ostati na redovnom repertoaru.

(Depo)

 

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI