Ramo Dedić će obnoviti grob Esme Redžepove i napraviti spomenik

Romska porodica Dedić iz Hrvatske odlučila je Esmi Redžepovi prikupljanjem donacija urediti grob. Kažu kako će izgraditi spomenik.

– Moji su roditelji imali restoran Ciganska noć, između Banje Luke i Bosanske Gradiške. Tamo su dolazile najveće zvijezde, a među njima je bila i Esma Redžepova, rekao je Ramo Dedić (62). Bio je uzbuđen pri upoznavanju kraljice romske muzike, a tad je imao 18 godina. To je bio početak njihovog prijateljstva koje se nastavilo desetljećima.

– Uvijek bismo se našli kad bi dolazila u Hrvatsku – ispričao je Ramo.

Njena smrt ih je pogodila, ali najveći šok je uslijedio kad su vidjeli fotografije groba Esme Redžepove.

– Moja žena Jasmina se rasplakala kad je vidjela na šta grob liči. Nije bilo dobro ni mojim unucima Tini i Tilenu, kojima je Bandić kum – govori Dedić za 24sata.hr.

Kad je vidio koliko je to pogodilo djecu, Ramo je odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

– Napravit ćemo Esmi spomenik kakav zaslužuje – kaže Dedić i dodaje kako će novac prikupiti donacijama na večeri. Kad prikupe određen iznos, kontaktirat će klesare. Što se tiče izgleda spomenika, Ramo tačno zna šta želi da krasi njen grob u Skoplju.

– Poslat ću klesare da joj naprave najljepši spomenik – rekao je Ramo pa dodao kako bi Šabanu Šauliću, kralju romske glazbe, volio pokloniti krunu. O Esmi ima samo riječi hvale.

– Esma je bila izrazito humana, takva dobrota se rijetko viđa – izjavio je Ramo.

Inače, Redžepova je posvojila 47 sinova i jednu kćerku.

Redžepova je dvaput bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a 2013. dobila je titulu “Nacionalnog umjetnika Makedonije”. Sve je ostavila državi jer je smatrala kako je svoju djecu zbrinula. Unuci Esmina brata, odnosno njeni najbliži krvni srodnici, s državom se spore na sudu oko ostavštine.

Umrla je krajem 2016. godine, a domovini je ostavila i kuću od 750 kvadrata koja je danas devastirana. Nestali su urna Esminog supruga Svete Teodosijevskog, zatim Esmine haljine, odlikovanja, a navodno više nema ni radijatora.

Iako je grob pust, Esmina posvojena kćerka Eleonora tvrdi kako nije istina da niko tamo ne dolazi. Njena menadžerica Vesna tvrdi da je Esma jednom sinu ostavila autorska prava.

(Faktor)

 

 

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI