Ovo su narodnjački hitovi koje su napisali pop-rok muzičari

Ogroman broj pjesama koje spadaju u žanr narodne muzike napisali su, ni manje ni više, nego neki od najvećih rokera.

Među njima su Goran Bregović, Oliver Mandić, Dino Merlin, Bajaga, Milić Vukašinović, Bora Čorba, Željko Joksimović i drugi.
Jedan od najistaknutijih pisaca hitova narodne muzike među rokerima svakako je Milić Vukašinović, nekadašnji vođa i pjevač čuvenog benda Vatreni Poljubac. On je napisao veći broj pjesama za Hanku Paldum – “Crne kose”, “Voljela sam, voljela”, “Tražio si sve”, “Voljeni moj”, “Sanjam”. Sam Vukašinović nikada nije ni krio saradnju sa narodnjacima, a kaže da je za Hankine pjesme zaradio gomilu novca, ali je sve do zadnje pare vrlo brzo spiskao po kafanama. On je takođe autor jedne od najljepših pjesama Tome Zdravkovića “Sećaš li se Sanja”,.

Aleksandar Milić Mili imao je rokerski bend “Mili The Kid” prije nego što je počeo da komponuje najveće Cecine hitove.

Veliki hit Cece Ražnatović pjesmu “Isuse” komponovao je beogradski muzičar i njen kum, Oliver Mandić.

Dino Merilin je Ceci Ražnatović napisao pjesmu “Moj Beograde” koju je trebalo da snimi Vesna Zmijanac. Međutim, ona je zbog trudnoće odustala od toga, te joj je kasnije napisao “Klupko”. Merlin je za Batu Zdravkovića napisao “Kako starim, sve te više volim”.

Momčilo Bajagić Bajaga je uvijek isticao da cijeni narodnjake, te je napisao pjesmu “Da budemo noćas zajedno” koju je pjevala Vesna Zmijanac.

Bora Đorđević napisao je tekst za pjesmu Šabana Šaulića “Preskočiću tarabu i jarak”.
Član “Idola” Vlada Divljan i jedan od pionira rokerskog talasa je za potrebe filma “Šest dana juna” komponovao pjesmu “Ja je zovem meni da se vrati”. Otpjevao ju je Jahija Gračanlić, a i dan danas je rado slušana.

Željko Joksimović komponovao popularan narodnjak “Miljacka” koju pjeva Halid Bešlić.

Kornelije Kovač napisao je veliki hit Lepe Brene “Sitnije, Cile, sitnije”.

– Mijenjao sam kanal kada bi se Brena pojavila na televiziji. Ali, kada sam otišao da je čujem, silno sam se iznenadio. Bilo je tu “ABBA” popa, roka. Ništa ni nalik ibarskoj magistrali. I eto, pristao sam. Najveći štos je što su me napali da sam uveo folk u pop muziku, a to nije tačno. Pravio sam Breni tipične pop pjesme. Više se ne preispitujem zašto sam nešto radio. Stojim iza svega.“, rekao je jednom prilikom legendarni Bata Kovač koji je za Lepu Brenu napisao i pjesme “Robinja”, “Sanjam”, “Boc, boc”, “Mače moje” i “Perice moja merice.

Petar Grašo je napisao jedan od Breninih najnovijih hitova – “Metak sa posvetom”.
Seka Aleksić je za svoj album za saradnika odabrala Sergeja Ćetkovića koji joj je uradio baladu “Reci gde smo mi”, i Kikija Lesendrića od kojeg je kupila “Gde sam ti ja”.

Pored rada sa Brenom i Sekom, Kiki je pisao za Viki Miljković (“Ti muškarac”), a jedan od njegovih najvećih hitova kao autora, otpjevala je Ana Nikolić – “Romale, romali”.
Čeveni Đorđe Balašević više puta je u medijima govorio da piše pjesme za poznate folk zvijezde, ali nije htio da otkrije koje su numere njegovo djelo.

(Expresstabloid)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI