Osman Zulji: Zadovoljan sam pjesmom “Svatovi su došli”, u planu je i duet sa Kemalom Malovčićem

Kada od malih nogu zavolite muziku, ona će vas sigurno pratiti cijelog života. To je upravo slučaj i kod poznatog pjevača Osmana Zuljija koji nam je rekao da on jednostavno sa mikrofonom započinje dan, a isto tako završava. Pjevač koji je dokazao da mu je mjesto u vrhu estradne scene je rođen 1965. godine u selu Nebregoste, a od 1969. je živio u Prizrenu odakle 1999. godine odlazi u Njemačku gdje i sada živi.

 Kao dijete sam zavolio muziku, i zabavnu i narodnu. U osnovnoj školi jedne prilike je nastavnica muzičkog tražila od nas da nešto otpjevamo, a ja se odlučim otpjevati od Zdravka Čolića pjesme “Ostani” i “Kristina”. Bila je oduševljena mojim pjevanjem i baš tada moja želja za pjevanjem počinje da raste.

Pjesma “Pogledaj me” Sinana Sakića na neki način vam je i smjernica u kojem će pravcu ići vaša karijera?

– Da, to je bilo sada već davne 1984. godine. U pitanju je bilo takmičenje pjevača i ja pobjeđujem upravo sa tom pjesmom. Tada kreću i moji nastupi na raznim događajima. Imao sam bend koji me je pratio na svim veseljima po Kosovu.

Sigurni smo da će u vašem sjećanju ostati nezaboravno vrijeme provedeno u Beogradu?

-Godine 1988. jesen sam proveo u Boogradu pjevajući u restoranu “Jezero” na Adi Ciganliji. Bilo je to jako dobro iskustvo za mene. Zatim se vraćam u Prizren i nastavljam rad sa bendom. U to vrijeme sam imao jako dobru saradnju sa Elvirom Rahić sa kojom sam zajedno pjevao na mnogim veseljima u Prizrenu i okolini.

Autor ste i svoje prve pjesme “Ne budi me majko”?

1998. godine ja i moje kolege iz mog kraja smo došli na ideju da uradimo video koktel, i tada ja snimam pjesmu “Ne budi me majko”.Godinu kasnije odlazim u Njemačku i  nastavljam pjevati i gostovati po čitavoj Evropi sa orkestrom Safeta Muratovića .

Od početka se u vašem pjevanju osjetio taj sound Južnog vetra, da li je bila suđena ta saradnja sa Miletom Basom?

-Iz duše volim pjevati dobre pjesme kao i pjesme Južnog vetra i dolazim do ideje da se javim Miletu Basu i pitam da li bih ja mogao snimat u legendarnom studiju MMI. Odlazim u Beograd i snimam prve dvije pjesme u ovoj produkciji. Kasnije slijedi još sedam, kao i jedna obrada stare pjesme legende Kemala Malovčića “To mogu samo ja”. Kompletirao sam CD sa 9 pjesama i obradom pomenute pjesme.

Da li to znači da najviše volite pjevati pjesme Kemala Malovčića, jer mnogo vaše publike kaže da ste vi drugi Kemo?

-Volim pjevati pjesme Kemala Malovčića mog idola i velikog prijatelja. Stalno dobijam pohvale, ali i na velike kritike  nekih njegovih fanova što je normalno, ali kasnije su svi shvatili koliko ja cijenim i poštujem Kemu. Rado se vidim sa njim i često zajedno zapjevamo.

Koliko je nama poznato Kemal je bio gost i u vašoj kući?

-Bila mi je čast ugostiti Kemu u mom domu u Prizrenu, iako je  imao plaćen hotel udovoljio je mojoj želji i bio moj gost.

Da li će se možda realizovati i neki zajednički duet?

-Na moju veliku radost rodila se ideja za duet sa Kemalom i puno mu hvala za to, hvala mu što me podržava svih ovih godina i želim mu puno zdravlja i mnogo hitova.

Nakon toliko godina ponovo vam se vratila ta autorska žica. Prije odprilike mjesec dana izašla je vaša nova pjesma, sa vašim autorskim potpisom. Odmah ste krenuli ozbiljno sa promocijom novog singla “Svatovi su došli”?

– Jako me raduje da se pjesma sve više traži i pjeva na svadbama i da su kritike dobre. Prezadovoljan sam! Zadnjih godina puno radim i u Bugarskoj. Na moju veliku radost uskoro opet letim za Sofiju. Hvala vašem portalu na ukazanom povjerenju i vidimo se uskoro u Sarajevu.

(Estradnjaci.ba)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI