NA SKADARLIJI SNIMILA SPOT: Ovo su stihovi Šemsine nove pjesme

Karijera jedne od najpopularnijih bh. folk pjevačica Šemse Suljaković je ne samo bogatog opusa, velikog broja hitova nego je i kao interpretator jedna i jedina! Da bi pojasnili kazat ćemo da niti jedna estradna predstavnica ex. Jugoslavije nije doživjela ono što bh. zvijezda jeste.
Basa nije odbila

U zreloj dobi sa svim svojim bezvremenskim pjesmama i danas gostuje i odrađuje koncerte, onoliko koliko ona hoće i kad hoće. Zbog toga je jedinstvena na muzičkoj sceni. Stoga i ne čudi njena reakcija na snimanje nove pjesme i novog spota. Svoj pečat u muzici otpočela je sa „Južnim vetrom“ i njenim liderom Miletom Basom. Isto kao i Kemal, Mile, Dragana i Sinan. Dugo godine je apstinirala od studijskog rada jer, kako kaže, ne vidi svrhe i potrebe za tim. Njene se pjesme slušaju i pjevaju i dalje kao u vrijeme kada su nastale.

No, ponudu Mileta Basa da snimi još jednu pjesmu s njim nije mogla odbiti. Nije mogla odbiti čovjeka koga bukvalno voli ne samo kao saradnika i čovjeka koji je obilježio njenu karijeru, nego njega i njegovu porodicu doživljava i sada kao vrlo blisku i dragu. Audio snimak je vrlo brzo završen jer, kako nam kaza Šemsa, kod Mileta ne postoji raspjevavanje, učenje teksta i slično.

-Kod njega je i danas, kao i prije, uđeš u studio, čitaš tekst i po matrici pjevaš. Tako da se ni sada nisam nešto naročito raspjevavala, niti mi je dopustio da ja pjevam iz intonacije iz koje sam ja željela. On je bukvalno zamislio kako to treba da zvuči. Harmonike je svirao Bane Vasić. Tekst pjesme je napisan prije 30 godina i napisao ga je Muhamed Smajić Dido. Pjesma kazuje o žalu za mladošću, nekadašnjoj ljubavi Mehmeda i Almase i uopšte i žal za starim običajima. Ko je god preslušao onako „sirov“ materijal kaže da se naježio, znači nešto se dešava u ovoj pjesmi. Meni se lično odmah svidjela ali da budem iskrena, kakva sam inače, u mojoj karijeri ova pjesme niti može da mi pojača popularnost niti da je sroza.
Zatvoren krug

-Ovo je samo jedan zatvoren krug sa Miletom Basom i ispunjenje moje želje. Video zapis je urađen na Skadarliji, na najvećem nivou Miletove vile u suton kad se baš svjetla počinju paliti, jedna prelijepa panorama. Spot sam uradila eto tek toliko da se može medijski propratiti, odnosno da ljudi koji žele da čuju pjesmu mogu i da vide jer sada audio zapis ništa ne znači bez video klipa. Takav je vakat što rekli – kroz smijeh je zaključila Šemsa koja nam je poslije kazala da su sve „začinili“ u jednom starom objektu u koji ju je Mile odveo gdje je bila ugošćena sa pravom leskovačkom gozbom, bar ono što ona voli a to su raznovrsne salate i sirevi. Veli da mesa nije poželjela ni probati.

Akšam pade niz mahale i prva svjetla pale…
-„Akšam pade niz mahale i prva se svjetla pale kraj pendžera Mehmed sjedi u očima suze stale“ dio je teksta koji je nešto što ja nemam u svojoj karijeri, propraćen lijepim sjetnim notama i osim mog načina interpretacije i nekog malo modernijeg ubačenog zvuka, najviše liči na sevdalinku – rekla nam je Šemsa.

(Expresstabloid)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI