Na današnji dan život je tragično izgubila Silvana Armenulić

Pjevačica Silvana Armenulić, poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na današnji dan, prije 42 godine.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Saobraćajna nesreća se dogodila na auto-putu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari, a Silvana je tada imala samo 37. godina. Zajedno sa njom, živote su izgubili i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio auto.

Bivša Jugoslavija ostala je u šoku nakon smrti pjevačice. Silvana je bila obožavana ne samo zbog glasa, već i zbog načina odijevanja, ponašanja i nesvakidašnje ljepote.

Silvana je jako mlada počela da se bavi muzikom, ali u ozbiljne pjevačke vode “uplovila“ je kada je čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. U trenutku kada je otkrio ona je bila maloljetna, pa je bilo neophodno odobrenje roditelja da pjeva u njegovom orkestru. Roditelji nijesu željeli da im ćerka pjeva u kafanama, ali poslije određenog vremena promijenili su mišljenje.

Silvanin otac je bio alkoholičar, pa je njena majka sama vodila brigu o devetoro djece. Silvana je pjevanjem uspjela da prehrani mnogobronjnu porodicu.

Armenulić je pjevala narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pjesme. Najveći uspjeh je postigla kada se pojavila u seriji “Ljubav na seoski način“ i tada je otpjevala pjesmu “Šta će mi život“.

Ploča sa ovom pjesmom prodata je u preko 300.000 primjeraka.

Desetog oktobra krenula je na koncert, a u automobilu sa njom bila je i njena sestra. Vozio ih je Rade Jašarević dirigent narodnog orkestra. Još uvijek nije poznato šta je tačno izazvalo nesreću na putu Beograd – Niš, ali je zanimljivo da nakon nesreće niko nije spominjao Silvanu, samo Jašarevića.

Naime, Silvana je u to vrijeme bila u centru skandala, jer se pojavila u bikiniju u novogodišnjem programu.

Silvana je u jednom intervjuu nekoliko mjeseci prije smrti izjavila “Nemojte me zaboraviti“, kao da je predosjećala kraj. Neki i danas vjeruju da njena smrt nije posljedica nesreće, već da je ona žrtva planiranog ubistva. Navodno nju je proganjao jedan službenik državne bezbjednosti kojeg je ona odbijala, jer je bila udata. Njena smrt je iz tog razloga poprimila i političku konotaciju.

Silvana je ostala legenda narodne pjesme.

(Cdm.me)

 

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI