MUHAMED KOČAN: “Kada osjeti da dobro pjeva sevdalinku obuzmu ga žmarci i često plače uz pjesmu”

Sa 7 godina počinje pjevati sevdalinke, a u 11.-toj godini osvaja svoju prvu nagradu sa pjesmom “Mehmeda majka budila”, i tada počinje njegov muzički put ispunjen muzikom. Uz sevdah i narodnu nastavlja pjevati i starogradsku te zabavnu muziku. Interpretator čiji je život pjesma.
Muhamed Kočan rođen u Karlovcu, pjevač kojeg je život odveo u daleku Ameriku. 

-U periodu od 1973. do 1976. godine  nastupam na mnogim srednjoškolskim takmičenjima na kojima sam se posebno istakao u dijelu zabavne muzike. Nakon odsluženja vojnog roka nastavljam sa pjevanjem prvenstveno bosanskih sevdalinki kao i pjesama koje su pisane u duhu sevdaha po svadbama i restoranima Karlovca i okoline, priča nam Kočan.

MUHAMED I ENES BEGOVIĆ

Kada govorimo o uspjesima našeg sagovornika istaći ćemo samo neka od mnogobrojnih. 1980. osvaja prvu nagradu stručnog žirija u Draganicima kod Karlovca sa velikom hit pjesmom “Plava žena topla zima”, u Sisku 1981. osvaja drugu nagradu sa pjesmom “Jesen u vrtu mom”, 1982.  vlastitom kompozicijom ” Voljena ženo” osvaja prvu nagradu publike grada Karlovca i na finalnom revijalnom nastupu pred oko 4000 gledatelja i 80.000 slušatelja radija Karlovac uspješno izvodi ovu numeru. To isto mu se dogodilo i 1986. godine ponovo sa vlastitom kompozicijom i to  parodijom na tadašnju, pa i današnju novokomponovanu muziku pjesmom u disko ritmu ” “Ti si moja Štrumpfeta” . Muhamed je uspješno sarađivao i pjevao zabavne pjesme od karlovačkog kompozitora Tomislava Hauptfelda specijalno pisane i komponirane za njega. 1987. godine nastupa  na velikom dobrotvornom koncertu u Bihaću zajedno rame uz rame sa estradnim zvijezdama kao što su: Hanka Paldum, Halid Bešlić, Šerif Konjević, Šemsa Suljaković, Kemal Malovčić.  Sve učesnike tada su pratila dva poznata  narodna orkestra i to orkestar RTV Velika Kladuša pod rukovodstvom Seada Purića i orkestar  Elvedina Muhića iz Prijedora.
-Hvala što pratite moj rad i što smo se prisjetili svih tih veoma bitnih događaja za mene. Sa Hankom, Šerifom i Halidom Bešlićem sam nastupao povremeno na koncertima u BiH, Makedoniji i ovdje u Americi.

Za ovog pjevača možemo slobodno reći da je svestran.  Mnogi ne znaju da je upravo on 1988.godine bio dubler  poznatom britanskom glumcu Tom Kontiju u filmu Rajka Grlića “That Sommer of White Roses”, što nam je i sam Muhamed potvrdio.

-U našim krajevima taj film je bio u kinima pod nazivom “Đavolji raj”. Glumio sam kuhara Rašida i u filmu Rajka Grlića “Čaruga”.

Ima nešto posebno specifično kada izvodi sevdalinku u Americi-Californiji gdje živi. Kada osjeti da dobro pjeva  istovremeno ga žmarci obuzmu cijelim tijelom, i tada plače i to često.

Mnogo je toga interesantnog a što je vezano za Muhameda Kočana. Rado pjeva i na engleskom jeziku po karaoke barovima pa je i na taj način nagrađen. U narednim tekstovima ćemo više pisati o njegovim glumačkim uspjesima, a sada se vratimo pjesmi.

– 2009. godine sam prošao u veliko finale  pjevača amatera satelitske televizije  “Bostel”  iz Čikaga pjevajući  pjesme “Niz polje idu babo sejmeni” i “Đul Halima “.  Neke od mojih nastupa ( gluma u Holywoodu i pjevanje sevdalinki) možete vidjeti na youtube ).

Muhamed je organizator “Večeri bosanskog sevdaha i folklora”  od 2010. pa na dalje u San Franciscu CA na kojima obavezno nastupa sa dragom prijateljicom i kolegicom Rasimom Ališić-Klisturić i dragim prijateljem i kolegom Hajrudinom Hajrićem.

– Veliki je broj nastupa koji su iza mene. Sa pjesmom “Evo ovu rumen ružu “ nastupao sam u Seatllu u  državi Washington, također i sa pjesmom “Na đerđefu vezak veze Fata”,  te u duetu sa Almom Subašić ” Kćeri moja Aliji dal da te dam”.
Pjevač je veoma ponosan na saradnju sa vrhunskim kompozitorom Zlajom Sjerićem sa kojim je uradio 10 pjesama za budući album.

Od renomiranih festivala izdvajamo bihaćki i festival Ilidža.

SA MLADIM KOLEGAMA NA ILIDŽANSKOM FESTIVALU

MUHAMED, SEJO PITIĆ I NEDŽAD SALKOVIĆ NA BIHAĆKOM FESTIVALU

Trenutno na našem portalu promovišemo dvije pjesme Muhameda Kočana “Bosna Bosna” i “Kad cvjetaju bagremi”.

Bio je ovo mali dio priče o jednom  plemenitom, dobronamjernom i duhovitom čovjeku Muhamedu Kočanu kojem je 

 veliko zadovoljstvo  da ljude oko sebe  razveseli, oraspoloži svojim donošenjem sevdalinki i drugih pjesama te  nasmije glumom i humorom.
(Estradnjaci)

 

 

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI