Milić Vukašinović: Ni majčinstvo nije bilo dovoljno da se Maja ‘skine’ s heroina

Po povratku u Beograd, svakodnevno su bili u kontaktu sa Majom. Milić tvrdi da je bila vrlo uzbuđena, jer se zaljubila i počela se viđati sa mladićem kojeg je upoznala na klinici.


“Maja, zvijezda tatina, jedna i jedina”, govorio je bolom shrvani Milić Vukašinović, bivši bubnjar “Bijelog dugmeta” i frontmen “Vatrenog poljupca”, nakon gubitka kćerke, koja se predozirala lijekovima u stanu u Sarajevu. Nekoliko dana nakon Majine sahrane, “doktor za rokenrol” pristao je otvoriti dušu.

Milić ne krije da mu je teško bez Maje i priznaje da ga je bol slomila kad je sa sadašnjom suprugom Suzanom došao u Sarajevo, gdje je kćerku sahranio u prisustvu porodice, prijatelja i kolega, prenosi Avaz.

Maja Avdibegović, majka dvojice dječaka, godinama se borila s ovisnošću, a prvi susreti s narkoticima, prisjeća se Milić, koji se i sam borio s drogom i alkoholom, bili su nakon rata. Prije tragedije, Maja je bila smještena na Psihijatriju, jer je prerezala vene. Suzana i Milić došli su po nju kako bi proveli neko vrijeme zajedno i olakšali joj situaciju.

– Objasnila nam je da nije htjela da se ubije nego se izrezala da bi njena majka Vera, koja je nepokretna, pristala da potpiše da ide u starački dom, jer Maja više nije mogla da se brine o njoj 24 sata dnevno. U tih 10 dana s nama stablizirala se i prijala joj je terapija koju je dobila na klinici. Pravila je planove da vrati djecu iz Dječijeg sela – govori Milić.

Po povratku u Beograd, svakodnevno su bili u kontaktu sa Majom. Milić tvrdi da je bila vrlo uzbuđena, jer se zaljubila i počela se viđati sa mladićem kojeg je upoznala na klinici.

– Poslije sedam dana, prekinuli su i Maja je bila vrlo nesretna zbog toga. Suzana i ja smo iskoristili priliku da se vidimo s njom, jer sam morao da dođem do Sarajeva na jedan dan, 24. jula. Proveli smo zajedno nekoliko sati, a ostavili smo joj i nešto para da ima – prisjeća se Milić događaja prije Majine smrti.

Nakon toga, Milić i Suzana krenuli su za Beograd. Zabrinuli su se, jer Maja već od 19 sati nije odgovarala na njihove pozive i poruke.

– Ujutro nas je probudio telefon i neki novinari iz Beograda su nas zvali da pitaju je li istina ono što je objavljeno u “Dnevnom avazu”, da je Maja umrla. Od tog trenutka počinje užas, jer mi je i komšinica iz Sarajeva potvrdila da su je mrtvu iznijeli iz stana – ispričao je neutješni Milić, koji je iste noći sa Suzanom krenuo u Sarajevo.

Mnogo se špekuliralo o uzroku Majine smrti. Milić navodi da se ugušila, što je uzrokovalo povraćanje usljed mučnine od lijekova koje je uzimala.

– Dozu je povećala na svoju ruku, jer se osjećala mnogo loše – ističe on.

Milić je otkrio da je Maja sama pravila pjesme, a neko vrijeme su i vježbali za njen prvi album. No, kako navodi, to je sve propalo zbog Majine ovisnosti.

– Čak ni majčinski nagon prema svojoj djeci nije bio dovoljan motiv da se skroz skine s heroina, kažem skroz, jer je to periodično pauziranje samo zavaravanje i čekanje prilike da se dođe do igle – navodi Vukašinović.

– Maju je u ovisnost o heroinu odmah poslije rata uveo njen prvi momak, bubnjar u kojeg je bila jako zaljubljena. Poslije je našla novog muškarca, kojem je rodila dva dječaka. Kako je Maja potpuno na mene, držala se moje devize: “Sve što radim, radim detaljno i do kraja.” Znajući da ovisnik o heroinu mora da ima jak motiv da bi uopće pristao da se liječi, pokušao sam da je nagovorim da se posveti muzici, i to pjevanju umjesto bubnju, koji je njena prva ljubav – prisjeća se Milić.

 

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI