Legendarni pjevač Predrag Živković Tozovac progovorio o teškoj saobraćajnoj nesreći!

Predrag Živković Tozovac priča kako je prije pola vijeka umalo izgubio život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Legendarni pjevač kaže da je preživio samo Božjom voljom, dok je pored njega u kolima stradao njegov “muzički otac” Duško Radetić.

Pala mu glava

– Sjećam se kao da se juče dogodilo. Bilo je to 1967. godine, kada smo se moj veliki prijatelj Duško Radetić i ja vraćali sa jedne proslave u Kragujevcu. On je vozio, a ja sam sjedio na mjestu suvozača. U jednom trenutku njemu je samo “pala” glava i automobil je počeo da gubi kontrolu. Da stvar bude gora, ja u to vrijeme još uvijek nisam bio vozač i nisam znao šta treba da radim. Kočnice su bile daleko, nisam mogao da ih dohvatim, ali sam uspio da iskontrolišem volan i zaustavim automobil. Preživio sam samo uz Božju volju. Kasnije sam saznao da se Duško u tom trenutku šlogirao, tako je i preminuo – sjeća se Predrag ovog nemilog događaja.

On napominje da mu je puno vremena trebalo da preboli odlazak svog velikog prijatelja:

– Slobodno mogu da kažem da je Duško bio moj muzički otac. On me je doveo u orkestar RTS i tako je i počela moja karijera. Njega se sjećam sa najvećom ljubavlju. Bio je veliki čovjek, harmonikaš i prijatelj – priča pjevač sa tugom u glasu.

Tozovac, koji je nedavno dobio nagradu “Zlatni mikrofon” za životno djelo, ističe da je na njegovu muzičku karijeru najviše uticala harmonika koju je na poklon dobio od oca kada je imao četiri godine.

 Otac Svetozar me je jednog dana izveo u kraljevačku kafanu “Evropa”, koja je u to vrijeme bila najaktuelnije mjesto u gradu. Kada smo stigli, pjevačica je u tom trenutku pjevala pjesmu “Golubice bela, što si nevesela?”, koja mi se mnogo dopala. Kada smo došli kući zatražio sam od roditelja da mi daju harmoniku na kojoj sam odsvirao cijelu tu pjesmu od početka do kraja – prepričava Živković.

Početak karijere

Naš sagovornik ističe da su ga roditelji odmah podržali u ideji da se bavi muzikom.

– Otac je rekao majci: “Ovo dijete je nevjerovatno! Uspio je ovako da odsvira pjesmu koju je prvi put čuo u životu. On je vanserijski talenat”. Odmah su mi kupili harmoniku i bio je to početak moje karijere – završava Tozovac.

(Informer)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI