happy new year 2018

Kraljica sevdaha Hanka Paldum o Bajramu, porodici, karijeri: Moja kuća bez majke nije ista

Kraljica sevdaha Hanka Paldum Bajram tradicionalno obilježava u krugu porodice. Tako će biti i ovaj put.
Posljednje ljetne koncerte imala je polovinom avgusta, nakon čega se posvetila pripremama za blagdane.
Kada smo je u srijedu ujutro pozvali, veselim glasom nam je odgovorila da kuću čisti i priprema za Bajram. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Paldum je otvoreno govorila o prošlom i današnjem vremenu, o tome šta je čini sretnom i zadovoljnom, a otkrila nam je šta novo radi, te kako provodi vrijeme s unukom Širin.
-Prije svega kuća se čisti, sređuje i sve treba da miriše na Bajram. Kurbani su ranije kupljeni, dan prije ovog blagdana pripremimo orahe za baklavu koja do Bajrama treba biti gotova, onda ostala jela koja će se naći na našoj sofri. Ali, moja kuća nije kao što je nekad bila, kada mi je majka bila živa. Iako je nema, borim se da tu tradiciju održim – govori Paldum.
Kako se osjećate kada Vam unuka Širin dođe za Bajram?
– Kada se pojavi na vratima s korpom cvijeća, mojoj sreći nema kraja. Onda priđe, poljubi me i kaže: „Bajrambarečula, nano“. To je poseban osjećaj i doživljaj, a onda slijedi darivanje i bajram-banka. Moram reći da više nema one draži Bajrama kao što je nekad bilo. Danas se djeci sve ispunjava i kupujem im se šta požele. Međutim, u moje vrijeme bilo je drugačije. Bajram se dočekivao kao poseban dan i znali smo da ćemo se ponoviti.
Mada o tome ne govorite, poznato je da dosta ljudima pomažete.
– Iskreno, uživam u tome da ljudima ispunjavam želje. Sretna sam kada su ljudi oko mene sretni, to je zapravo moja hrana. Sve to me drži i pokreće, vjerujte mi, skoro nikad ne razmišljam o sebi, hoću li sebi nešto priuštiti, otići negdje, organizirati putovanje, izlet, bilo šta. Jednostavno, sebe ne vidim u toj ulozi i sretna sam kada vrijeme mogu podijeliti s ljudima i usrećiti ih. Moto mog života je da pomažem drugima i činim ih zadovoljnima.
Normalno sve to se vraća, osjećam da koliko god ja dajem drugima, meni dragi Bog daje i ništa mi u životu ne nedostaje. Zdrava sam, sretna, zadovoljna poslom koji radim… Sve je na svom mjestu.
Imate li neostvarenih želja?
– Uvijek imamo kao nekih želja, ali treba biti realan. Ne možemo tražiti i očekivati nešto što nismo u stanju dosegnuti, treba znati odmjeriti snage. Za nešto što znam da je nemoguće, pomirim se s tim i ne nastojim doći do toga.
Planirate li uskoro snimiti novu pjesmu ili album?
– Od albuma nema ništa, to se više ne isplati. Svakako planiram snimiti pjesmu i spot, ali vidjet ćemo kad će to biti. Ima dosta mojih hitova koje publika voli, tako da i ne nedostaje nešto novo.
– Dobila sam poziv da uradim gala koncert u Vijećnici, prije nekoliko dana trebali smo dogovoriti detalje, ali ne stižem da odem. Koncert je bio planiran krajem jula pa je zbog izložbe Mersada Berbera prolongiran za kasnije. Inače, volim nastupati u takvim prostorima – otkriva Paldum.
Šta je Vas činilo sretnom i zadovoljnom kada ste bili dijete?
– Radovala sam se lutkici, plastičnoj, maloj.
(Avaz)

KOMENTARI