Jezivi detalji iz života Vesne Zmijanac

Vesna Zmijanac je diva folk muzike koja u dugačkoj karijeri može da se pohvali nagradama, hitovima koji ne stare i velikim koncertima širom Jugoslavije. Ona danas puni 60 godina i iako se čini da ima sve, život je nije mazio kao što je i sama napisala u svojoj biografiji.

Ona iz braka sa Vladom Jovanovićem ima kćerku Nikoliju, i ona je otvoreno pričala o tome da je tokom braka sa njim, a prije nego što je dobila kćerku, imala dva sponatana pobačaja koja su ostavila dubok trag na njenoj duši.

“Naše prvo dijete, sina, Vlada Jovanović i ja izgubili smo 1986. godine, kada sam bila u sedmom mjesecu trudnoće. Spontani pobačaj dogodio se u pauzi koncerta u Mladenovcu.

I ne zamjerite mi što tu scenu (porođaja koji je iznenada i prevremeno otpočeo i faktički se događao u garderobi iza bine hale u Mladenovcu, a trajao je i u toku puta do Beograda, pa i nekoliko minuta u bolnici) ne mogu da opišem čak ni danas, kada je prilično vremena proteklo. Jer, to je jedan od onih bolova koji još uvijek boli, praznina koja još uvijek zjapi istom tamom, i kad god se toga sjetim (a sjećam se vrlo često), uvijek mi se utroba zgrči, uvijek mi se zguti u grlu i uvijek sebe kaznim pitanjem (na koje još od onda slutim odgovor) – da li sam i koliko sam ja (načinom svog života, prije svaga) kriva za to što se dogodilo?

U prvih nekoliko nedjelja nakon toga, dok je bol zbog gubitka bio još svjež, željela sam da i ja nestanem, da me nema. Krivila sam sebe, ne tražeći nijednu olakšavajuću okolnost, i pri tom sam samoj sebi smišljala takve patnje i muke kao kaznu, da sam, možda, u jednom trenutku i prešla onu granicu koja razdvaja svjesno sagledavanje činjenica od umišljenih, pomalo i bolesnih, u svakom slučaju pogrešnih (i grešnih!) zaključaka.”, pisala je ona u svojoj biografiji “Kad Zamirišu Jorgovani”.

Ipak, kako se život nastavio, tako je ona krenula dalje sa radom i ubrzala je tempo jer je, kako je objasnila, u radu pronašla spas. Tada nije ni slutila da će joj se slična situacija dogodili nepunu godinu kasnije.

“Vladino i moje drugo nesuđeno dijete, takođe sin, i takođe u sedmom mjesecu trudnoće, izgubila sam pod približno istim okolnostima 1987. godine. Pitala sam se i onda, i još uvijek se ponekad zapitam – čime sam zaslužila da mi se dogodi to što mi se dogodilo? Zbrajala sam (i još uvijek ih zbrajam) sve moje greške i grijehove, sva moja voljna i nevoljna nepočinstva, sve moje bijesove i posebno izražene mane, sve one ružne pomisli koje sam o nekome ili nečemu imala, sve ono ne baš pohvalno što sam i sebi i drugima učinila, sve ono lijepo i dobro što nisam ni sebi ni drugima učinila (a mogla sam ili sam morala), sve one trenutke u kojima sam nekoga (pa makar i nehotice) ovim ili onim, što sam rekla ili uradila, povrijedila – i tražila u svemu tome korijene i razloge takve i tolike kazne koja mi je dosuđena. I, nakupilo se toga, nije da nije. Već sam prilično dugo i burno, nestašno živjela, pa bi se štošta tu moglo pronaći što i nije baš nešto čime se valja dičiti.

Život mi je, takav kakav mi je bio – dao šanse (takve kakve mi je dao), i ja sam ih iskoristila tako kako sam umjela. Mnogo šta sam mogla (a mnogo šta i nisam!), možda, drugačije da uradim. No, svejedno – mislim da sam dovoljno platila i da sam svojom patnjom odgovorila na sva ona nekadašnja pitanja koja sam sebi postavljala, kao i na ova – koja tim povodom, pokadšto i danas sebi postavim. Dovoljno sam platila. Mislim, tačnije, da sam preskupo platila. Da sam preplatila. Mislim i ja, a i moji nerođeni sinovi – da je što se naše krvi tiče danak namiren. Da je što se naših isplakanih i neisplakanih suza tiče – sve, ali baš sve namireno”, pisala je Vesna Zmijanac.

A godinu 1989 obilježila su dva događaja – početkom je objavila ploču pod imenom “Kad zamirišu jorgovani”, a devetnaestog dana mjeseca oktobra rodila je kćerku Nikoliju.

Pred samo kćerkino rođenje ona i Vlada su vezu i formalno ozvaničili brakom.

“Nikada u svom dotadašnjem životu nisam imala takvu strepnju, niti sam osjećala takav strah, kako je to bio slučaj tokom tih sedam mjeseci mog ležanja u bolnici. I ništa mi nije prije toga (a ni poslije toga) toliko značilo – kao da ovaj put sve bude u redu, da ovog puta uspijem da iz sebe na svjetlo dana iznesem najvrijednije što sam ikada u sebi imala – život.”, pisala je Vesna Zmijanac koja je Nikoliju rodila na carski rez i dala joj ime po majci svog muža Vlade.

“Mojoj sreći, mom ponosu nigdje kraja. I mada su mediji cijelu moju trudnoću pomno pratili (čak su bile objavljivane fotografije na kojima sam sa “stomakom do zuba”) – tek tada je nastala prava jagma za mnom. I za mojim malim, živim paketićem – od koga se nisam razdvajala. Sjećam se mnogih fotografija objavljenih u raznim novinama. Nikolija je bila, valjda, jedna od najslikanijih beba u zemlji. Ako ne i najslikanija. A ja valjda najsretnija žena, najsretnija majka.”, napisala je Vesna.

Vesna Zmijanac je od Nikolijinog oca razvela nakon nekoliko godina.

Nikolija Jovanović je danas krenula maminim stopama i sa reperom Reljom Popovićem ima kćerku Reu. I ona je prije te trudnoće imala spontani pobačaj.

(Blic)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI