IPČE AHMEDOVSKI: Predvidio svoju smrt

Ipče Ahmedovski je pjevač koji je svrstan u kategoriju vanserijskih talenata bivše države. Mlad, lijep, naočit, na sceni je izgarao. Tu njegovu nesvakidašnju energiju, kristalno čist i moćan glas, publika je odmah prepoznala. Ženska populacija uočila. On je pjevao na ispravan način a lijepo ga bilo slušati.  Interpretacija dobra, ali i drugačija. Njemu zapravo nije trebala pjevačka edukacija.
Bez napora

Urođeni talenat i veliko interpretatorsko umijeće ga je vodilo ka visokim, profesionalnim razinama. Koristio je glas, a ne snagu. I pokazao kako je dokučio tajnu brzog ostvarenja željenih rezultata. Tako je brzo i krenuo sa karijerom koja je kobno prekinuta.

Ejub Ipče Ahmedovski rođen je 1966. godine u makedonskom mjestašcu Lažina pored Prilepa. Interesovanje za pjesmu mu je utkao njegov otac koji osim što je bio liječnik, prelijepo je interpretirao izvornu pjesmu. Tu je bio i njegov stariji brat Jašar koji je uvijek pjevao. Istina, njega je na početku više zanimala zabavna muzika, ali malo pomalo, uz brata zavolio je i narodne pjesme. Mladić vesele ćudi „našpanovan“ adrenalinom krenuo je za Beograd. Sa nepunih 20 godina snima svoj prvijenac sa Radetom Vučkovićem i orkestar Tomice Milića ‘86. godine za Jugodisk. LP naslovnjen „Bila si djevojčica godina mojih“ su učinile njegovo ime poznatim.

Pjevačke visine, ukrasi…, sve je to „prosipao“ bez napora. A tečno, tačno i dopadljivo. Već tada su autorski giganti poput Novice Uroševića uočili taj njegov izvanserijski pjevački potencijal. Privolio ga je na saradnju iz koje su nastali albumi „Nisi više u našoj ulici“ ‘87. godine, 90-te „Činio sam čuda“, potom ‘92. „Luda devojka“ koje godine odlazi i na prestižni Mesam sa hit pjesmom „Ne ljubi skitnicu“. Ove albume štampala je izdavačka kuća Diskos, dok je naredni album koji se na tržištu pojavio ‘94. naslovljen „Ciganske duše“ štampao „JV comerc“.
Iznjedrio se veliki broj hit pjesama pa i bezvremenskih, i danas rado slušanih. Ta neusiljena moć u glasu plijenila je pozornost i starijih, popularnijih zvijezda tog doba. Na kalemegdanskom „Poselu“ 1992. koju je organizirao „Radio 202“ svi pjevači su ostali u čudu, pa i sam kralj folka Šaban Šaulić. Svi su ga hvalili kazavši da je on nenadani „udar“ na estradi. A on i rođeni mu brat Jašar su u toplom, pozitivnom, bratskom rivalstvu ostvarivali zacrtane naume.

Za Ipčeta je krenulo sve euforično, pozitivno i zvjezdano. A onda se desio „rez“. Opet taj nenadani, ali ovoga puta za njegove bližnje, za poklonike, neželjeni momenat. Naime, u ekstremno brzoj vožnji svog „mercedesa“ na autoputu našao se kamion, niotkuda u njegovoj traci. Onesposobljen da iskontrolira svoje vozilo udara u njega! Pri tom stravičnom udaru na mjestu je preminuo Ipče, te kobne noći 1994. godine. Ibarska magistrala Ipčetova želja da dođe do Vreoca gdje je živjela njegova ljubav Zlata, zla sudbina uzela je njegov mladi život. Prekinula se užurbana, ali uspješna karijera. On kao da je želio da sve nabrzinu završi, pa tako su u kratkom vremenu nastali njegovi hitovi „Oči crne, oči plave“, „Daj mi Bože“, „Postelja od svile“, „Glava luda“, „Ej ti noći sestro moja“, „Kad nestanem jednog dana“…

Intenzivan život

Ipče je sahranjen u svom rodnom mjestu. Tu je zažuborila hajir česma koju je u njegov pomen postavio njegov brat Jašar. Ovozemaljski svijet, njegov intenzivan život koji je živio raznoliko i brzo, a u kojem je za kratko vrijeme zapravo za 27 godina starosti ostavio poruku. Koliko je život krhak, ako se njegova pravila ne poštuju u svakom danu i trenu. Iza Ipčeta ostalo je ono što će dugo da živi iza njega, što je pjevački Džems Din ostavio u svojim pjesmama.
Emotivni prevaranti

Pjevačka zvijezda Jašar Ahmedovski, Ipčetov brat, je bolno i preteško doživio i želio da prihvati smrt svoga mlađeg brata. Teško je prihvatio i činjenicu koliko su pripadnici estradnog svijeta emotivni prevaranti. Mnogo njih nikada se nije oglasilo niti bilo šta upitalo vezano za taj nesretni događaj. Mnoge kolege su za njega prekrižene. A on u tom bolnom gubitku ispjevao pjesme „Spavaj, spavaj“, „Tamo si ti“ i pjesmu „Nebo tajnu krije“ posvećene Ipčetu.

Vjenčanje sa Zlatom

Sa svojom voljenom djevojkom Zlatom planirao se vjenčati. Inače, Zlata je rođena sestra supruge Esada Plavog. A Esad je bio nerazdvojan sa Ipčetom, družili se, volio ga i cijenio kao pjevača. Stoga i ne čudi njegov komentar vezan za Ipčetovo pjevanje kada je kazao da „otkida srce kako pjeva“.

Kad nestanem jednog dana

Pjesma „Kad nestanem jednog dana“ koju je snimio godinu prije svoje smrti mnogi objašnjavaju kao njegov lični predosjećaj svog odlaska.
Kad nestanem jednog dana, oko mene biće tama.

Ti ćeš naći nekog drugog, izdržati nećeš sama.

Eh, da mogu da oživim i da vidim tog,

pored Vas da stanem, pa nek’ umrem ponovo.

Kad nedjeljom igra kolo, pevat će se pesme moje,

dok s’ njim igraš dal’ će za mnom zaplakati oko tvoje.

Ja bolujem već odavno, i polako gubim nadu,

Kome ću te srećo moja, ostaviti tako mladu.

(Expresstabloid)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI