Ilidžanski festival: Seji Pitiću priznanje za očuvanje sevdalinke

Posljednjih dana traju intenzivne priprema za Ilidžanski festival. Naime, Općina Ilidža i ove godine organizirat će ovu veliku kulturno-muzičku manifestaciju i to od 1. do 3. augusta. Festival narodne muzike “Ilidža” je najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-ih godina prošlog vijeka.
Već petu godinu zaredom Hayat televizija je tehnički organizator i medijski pokrovitelj ove manifestacije i oni najavljuju da će ovo biti jedno od najboljih izdanje velike muzičke smotre.

– Poznatao je 17 učesnika takmičarskog dijela, a njihova imena bit će uskoro objavljena. Prvu noć bit će održano takmičenje harmonikaša. Ovo takmičenje sa dosta uspjeha ponovo će organizirati odlični Edo Krilić. Takmičarska večer zakazana je za 2. august, a Festival će biti zatvoren revijalnim programom u kojem će učestvovati brojna poznata imena narodne muzike. Velika imena počinjala su karijeru upravo na sceni Ilidžanskog festivala. Tu su nastali najveći hitovi, a svoje blistave karijere započeli su najveći interpretatori sevdalinki. Tako će ove godine u revijalnom dijelu učestvovati Hanka Paldum, Snježana Đurišć, Eldin Huseinbegović, Armin Šaković, Sejo Pitić, Semir Cerić Koke, Nihad Alibegović, Denial Ahmetović, Merima Njegomir, Jasna Gospić… Nakon bogatog revijalnog programa svoj solistički koncert održat će Ana Bekuta što je njena zahvalnost Festivalu na kojem je započela veliku karijeru i promovirala prve pjesme – kazao je za Faktor Amir Saletović, potparol Ilidžanskog festivala.
Sejo Pitić dobit će posebno priznanje za očuvanje sevdalinke, a odlukom organizatora specijalna priznanja za doprinos sevdalinci u autorskom smislu ide Ljubici Beraku i pokojnom Spasi Beraku.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Festivalu je pobijedila Nikolina Kovač sa pjesmom “Kako da te zaboravim”, hitmejkera Mirka Šenkovskog Geronima.

(Faktor)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI