Hanka Paldum otkrila kako dočekuje Kurban-bajram, koje je meso najbolje za burek, ali i tajni sastojak koji njenu baklavu čini posebnom

Kurban-bajram, najznačajniji islamski praznik, sa posebnim emocijama dočekuje se i u porodici Hanke Paldum, jedne od najeminentnijih interpretatorica bosanske sevdalinke.

Običaje koji prethode Kurban-bajramu, počev od čišćenja kuće i avlije, pripremanja sofre, a onda kada svane dan, ispraćanja muških članova porodice na bajram-namaz, dočekivanje, gostiju, dijeljenje kurbana… Hanka je kaže, ponijela iz kuće svojih roditelja.

Bajramska atmosfera i duhovnost ostali su isti

– Kao i u svakoj muslimanskoj porodici, koja drži do svoje tradicije i vjere, ne vidim neku veliku razliku dočekivanja bajrama nekada i sada. Barem je tako u mojoj familiji. Jedina razlika je ta što smo nekada manje imali, pa smo se radovali svakoj sitnici, koju bismo tada dobijali. Sve one navike koje me je majka naučila, provodim u svojoj kući i prenosim na svoju djecu. Ta bajramska atmosfera i duhovnost ostali su isti i ja to ljubomorno čuvam – kaže Hanka na početku priče za Coolstyle, sa kojom smo razgovarali u ugodnom ambijentu Art kuće sevdaha na sarajevskoj Baščaršiji.

U iščekivanju Barjama Hanka posebnu pažnju poklanja pripremi bosanskih jela, i to onih tradicionalnih, čije je recepte naslijedila od majke i svekrve.

– Moja bajramska sofra ne može proći bez dobre čorbe, obično je to teleća, begova ili tarhana, ali i kvalitetne sezonske salate. Često pravim i dolmu, mada je nekad zamijenim zapečenim mesom i pilav-rižom. Naravno, tu su nezaobilazne pite, jer mi Bosanci ne priznajemo sofru bez pite. Jufke sama razvijam, jer sam tako naučila od mladosti, i uvijek moraju biti tanke. Prvo pravim burek, a najbolji je od sjeckane junetine. Ponekad napravim i od mljevenog mesa, ali od posebnog komada sa kojeg mesar prvo ukloni sve žilice, a onda ga isfašira pred mojim očima. Osim bureka, pripremam još i sirnicu i zeljanicu, jer su mi te pite najdraže. Od slatkih zijafeta baklava je nezaobilazna, ali ujutro na Bajram izmiješam i malo halve, kako bi kuća zamirisala. Danas moderne domaćice prave baklavu sa bademima, lješnicima, pistacijama. Nemam ništa protiv, ali ja ostajem vijerna svom starom, provjerenom receptu, i nekako mi je najukusnija baklava sa orasima – govori Hanka.

Klanje kurbana roditelji ostavili u amanet

Klanje, a potom dijeljenje kurbana komšijama, familiji, prijateljima, dužnost je koja se u porodici naše pjevačice provodi svake godine.

– To su nama majka i otac ostavili u amanet, pa ja sada, zajedno sa sestrom Razom i bratom Mustafom, koljem kurbane prvo za naše umrle roditelje, ali i za žive, nanijetimo na nas, našu djecu, zdravlje sviju nas, sreću, uspjeh, na sve blagodati koje samo dragi Allah dž. š. može da spusti među ljude. Ali, osim mojih kurbana, tu su i kurbani prijatelja razasutih po cijelom svijetu. Prije su oni, u nemogućnosti da sami dođu i provedu kompletan obred, kurbane uplaćivali putem nekih organizacija. Međutim, kada su vidjeli koliko se ja tome posvetim, mnogi me zovu i traže da im to učinim. Za mene je to velika čast. Prije klanja kurbana klanjam po propisu, nanijetim čiji je kurban i kome je namijenjen, a onda mi Mustafa i Raza pomažu oko siječenja mesa i dijeljenja onome kome su najmijenjeni – komšiluku, familiji, prijateljima ili se cijeli kurban nosi u neku ustanovu – objašnjava Hanka.

Nakon klanjanja bajram-namaza Hanka u porodičnoj kući, smještenoj u starom dijelu Sarajeva, dočekuje svoju djecu i unuke. Kaže, kako joj je to, kao i svakoj majci, najradosniji dio praznika.

– Ove godine bajrami su mi posebno veseli jer mi je kćerka Minela podarila i drugo unuče. Sada je kuća, kada mi dođu Širin i Ishak, puna radosti, smijeha, igre. Naravno, tu su i drage komšije, prijatelji, kojima je moj dom uvijek otvoren, a posebno u bajramskim danima – kaže Hanka Paldum.

Hanka nam je na kraju razgovora otkrila recept, ali i tajni sastojak koji njenu bajramsku baklavu čini posebnom:

Potrebno je: pola kilograma gotove jufke (jedno pakovanje), 1,5 kg oraha (kilogram oraha sameljite na sitno, ali ne presitno, a pola kilograma isjeckajte na tanke listiće), malo tirita, 750 g maslaca (tri pakovanja od po 250 g), fildžan ulja.
Agda: 1,5 kg šećera, voda, i cijeli limun.

Postupak pripreme:

1. Tirit: tri žumanca, dvije, tri kapi ulja, malo maslaca i brašna koliko je potrebno da se tijesto rukama oblikuje u mrvice. Mrvice potom stavite u veću tepsiju i ostavite da se malo prosuše.

2. Baklava: u maslacem podmazanu tepsiju ili pleh prvo stavite tri jufke, ali svaku prelijte istopljenim maslacem u koji ste dodali fildžan ulja. Na treću jufku, nakon što ste je prelili maslacem, nanesite orahe i šakicu tirita. Potom opet stavite jufku, prelijte maslacem, pospite orasima i tiritom. Tako radite dok ne potrošite namirnice.

3. Na vrh baklave stavite tri jufke koje ćete premazati maslacem i malo poprskati vodom kako se listovi ne bi dizali tokom pečenja.

4. Složenu baklavu pažljivo izrežite oštrim nožem na željeni oblik i veličinu, prelijte maslacem i stavite u zagrijanu rernu.

5. Nakon pet minuta temperaturu u rerni sa 200 stepeni smanjite na 100 i baklavu pecite (sušite) oko tri sata.

6. Pred kraj pečenja pripremite agdu od 1,5 kg šećera i vode, koja za prst treba biti iznad šećera. Kad agda prokuha, ubacite nekoliko tankih kriški limuna i ostavite da stoji nekoliko minuta. Nakon toga Hanka u agdu, kao tajni sastojak, stavi nekoliko kapi ružine vodice.

7. Toplu, ali ne vrelu baklavu zalijte agdom koja je također nakon kuhanja, odstajala desetak minuta.

Savjet: Baklavu je najbolje pripremiti dan ranije, a sutradan je poslužiti.

(Coolstayle)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI