DUŠKO KULIŠ O NOVOJ PJESMI I ESTRADNIM PRIJATELJSTVIMA: Bila je zdrava konkurencija, mi smo navijali jedni za druge

Duško Kuliš na promociji pjesme „Sarajevski galeb“ okupio je kolege i prijatelje, a predstavljen je dvostruki album „Moja jesen i njeno proljeće“ sa 43 najveća hita. Emotivna pjesma je posvećena rahmetli Kemi Bisiću, prijatelju i dugogodišnjem saradniku. Pjevač se na ovaj način prisjetio svog menadžera.
Govorio je još o prijateljstivma na estradi, te kako je probudio Halida Bešlića nakon burne noći tokom turneje u Prištni. Njegov kolega je tada snimao hit „Dijamanti“. Pjevač je govoro i o sinu i kćerki koji su odabrali druge profesije, ali se svakako razumiju u muziku.

Kakve su bile emocije raditi pjesmu i posvetiti je prijatelju koji nije više među živima?

-To je poseban osjećaj. Zadnju godinu pred rat smo odradili zajedno. Kemo Bisić je bio menadžer Dini Merlinu, Zerini Cokoji i meni. Toliko je godina prošlo, a ja još nemam osjećaj da ga nema. Fizički nije tu, naravno, na nekom je sretnijem mjestu, ali ja ga se stalno sjećam. Imam utisak da će Kemo sad banuti na vrata!

Danas su na promociji i prijatelji poput Halida Bešlića, Enesa Begovića. Da li je ranije bilo više druženja?

-Mi smo ostali isti, i nama se ništa nije dogodilo. Dijelimo životne radosti, tuge, družimo se. To je najveća odlika nas momaka iz Sarajeva. Sad smo u tim godinama kad to treba prikazati mladima i podsjetiti ih na neka vremena. To treba biti putokaz mladima kako se ponašati.
Da li je tada vladala konkurencija ko će snimiti bolju pjesmu, imati posjećeniji koncert?

-Bila je zdrava konkurencija. Mi smo navijali jedni za druge. Ja sam tada pratio Halida u Beograd nakon turneje u Prištini. Tada je snimao „Neću dijamante“ i zadržali smo se u kafani do ranog jutra. Budio sam ga iz hotelske sobe, ispratio u autobus. Onda smo nakon toga slavili u Sarajevu, znali smo da smo napravili veliko djelo. Kažem da smo znali, jer sam se radovao kao da sam i ja snimio pjesme. Tako je Halid gledao na moje uspjehe.

Komplilacija „Moja jesen i njeno proljeće“ najvećih hitova je objavljena. Koja je vama pjesma najdraža?

-Nemoguće je izdvojiti od 43 pjesme. Nije moglo tehnički stati više pjesma, a bilo ih je sigurno više. Svaka je pjesma priča za sebe.

Da li mlade kolege traže savjete?

-Mogu se pohvaliti da dođu mlade kolege i traže savjete. To me raduje da ih zanimaju neke stvari i naša profesija. Mnogi misle danas da je dovoljno poželjeti biti pjevač. To nije baš tako. Oni pitaju i zanima ih kako da dođu u pozicije gdje smo danas. Drago mi je da mogu pomoći.

Koji je najbolji savjet koji im možete dati?

-Ne možete graditi kuću od krova, nego od temelja. Mora se poštovati neki redoslijed kako biste izgradili karijeru. Nikad nije kasno da počnu učiti.

Da li vam je žao što se vaša djeca ne bave muzikom?

-Sin je magistar geodezije, a kćerka završna godina stomatološkog fakulteta. Oni su se našli u svojim profesijama i ja to pozdravljam. Oni su itekako u muzici i na dobrom su putu. Što se tiče nekih savjeta dosta se razumiju.
Da li je vrijeme za veliki solistički koncert u Sarajevu?

-Mislim da jeste. Na tu temu sam pričao sa čelnim ljudima grada Sarajeva, i nadam se da ćemo realizovati ideju da se napravi jedan veliki koncert.

(Expresstabloid)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI