Dragana Mirković: Čuvajmo mlade od pogrešnih idola

Nakon više od tri decenije na sceni, Dragana Mirković je i dalje jedna od omiljenih regionalnih muzičkih zvijezda. Koncerti, tiražni albumi, film, evergrin pjesme čine karijeru ove po mnogo čemu atipična muzičke zvijezde koja je nedavno je nakon duže pauze nastupila u Podgorici. Prepoznatljiva je po iskrenom osmijehu i neposrednom odnosu sa medijima i publikom.
„Pozitivna sam osoba, vesela sam. Manje lijepe stvari doživljavam kao dio života. Čovjek mora da se bori, ne možemo da očekujemo da sve bude super jer bismo u suprotnom bili razočarani“, priča Dragana za portal CdM.

Višedecenijski rad, rekordi i medijska stagnacija

Na nedavnom gostovanju na podgoričkom imanju Knjaz, okupila je publiku iz raznih krajeva Crne Gore i regiona. Podgoricu pamti po „najjačem aplauzu“ 1995. godine. Izašla je tada iz helikoptera i zapjevala pred 15 hiljada posjetilaca na Stadionu „Budućnost“.

Iako je neko vrijeme bila „u medijskoj izolaciji“, to publika nije osjetila. Dragana u svom prvom intervjuu za CDM priznaje da joj je distanca od medija prijala.

„Nikad nisam voljela da sam u centru pažnje. Najbolji je tihi put do publike. Teže je, ali blagoslovena sam pa imam karijeru. Ne volim na silu, nije bilo nikada potrebe za time. Publika je uvijek bila uz mene. Mogli su da me zabranjuju, ali fanovi su našli put do mene“, reče Dragana.
Kao pik njene karijere mnogi uzimaju devedesete godine iako je svojim hitovima obilježila dvijehiljadite.

„Neko želi da to tako predstavi. Ubijeđena sam, a s druge strane možda jer sam devedesetih bila najzastupljenija pa sam obilježila tu deceniju“, priča Dragana.

Čuvajmo mlade od pogrešnih idola

Uz nju su rasle generacije i mnogi u njoj vide idola i pjevačkog uzora.

„Imam više zasluga nego uspjeha. Moja najveća zasluga je što nikada nisam obrukala svoje obožavaoce i ostala sam dosljedna sebi. Uvijek sam bila osoba sa stavom i nisam dozvoljavala da mi ukaljaju ugled. Željela sam da ostanem svijetla tačka. Prate me mlade generacije. Ako nemate pravog idola, imate veliki problem. Majka sam dvoje djece i znam kako bi mi bilo da se oni poistovijete sa nekom pogrešnom osobom. Ako imate pogrešnog idola, krenućete pogrešnim putem. Mediji ne shvataju koliko je opasno što pogrešne ljude glorifikuju, kao da ih nije briga za mlade“, upozorava pjevačica.

Na filmsko platno jednom i nikad više

Sarađivala je sa muzičarima iz Crne Gore. Sa folkerom Bobanom Rajovićem ima hit „Gromovi“, a sa Rambom Amadeusom je igrala u filmu „Slatko od snova“.

„Boban je dovan čovjek. Pokazao se kao divan prijatelj. Poznajem mu porodicu. Divni su ljudi“, priča Dragana.
„Sa Rambom je drugačije. Njega nisam upoznala iako smo snimali film. Nikada se nismo družili, nismo ni provodili mnogo vremena na tom snimanju“, objašnjava ona.

Druži se sa holivudskim zvijezdama, ali je glumačkoj profesiji rekla “zbogom”. „Slatko od snova“ je ostao njen jedini film i ne pamti ga po lijepom. Naime, tada je preminuo Raka Đokić njen menadžer i čovjek koji je imao viziju da od Dragane napravi i glumicu.

„Imala sam moralnu obavezu da to završim. Zbog njega“, sjeća se ona.

Branka Katić, koja je glumila sa njom, priznala je kako se Dragani divi jer je iznijela projekat sama, a novac donosila od koncerata po dijaspori.

„Tako je. Uspjela sam da završim, ne zbog sebe. Bilo mi je teško. Imala sam podmetanja. Neki su čak tražili čak duple honorare“, priznaje ona.

DM SAT

Dragana je jedina pjevačica sa naših prostora koja posjeduje TV stanicu, a uz to i video produkciju. Ipak, priznaje da to nije bila njena želja već njenog supruga, poznatog austrijskog biznismena Tonija Bijelića.

„To je bila Tonijeva ideja. Nisam uopšte bila za to“, ističe Dragana.

Ko će naslijediti DM?
Mediji joj već traže nasljednicu, a pojedine pjevačice obrađuju njene pjesme. Dragana na sve to kaže:

„Ne gledam sebe na taj način da bih mogla da kažem u kome vidim nasljednicu. Bitno je da ima mnogo mladih pjevačica i da imaju hitove i iskreno se nadam da nađu svoje mjesto. Mnogo bih voljela to“, kaže Dragana.

(Cdm.me)

Podijeli sa prijateljima

KOMENTARI